3 mei 2022

Zo slecht is roken voor uw gezondheid

129

Wist u dat er jaarlijks circa 20.000 Nederlanders overlijden aan de schadelijke gevolgen van roken? We weten allemaal dat roken ontzettend slecht is voor de gezondheid, maar toch blijven we het massaal doen. Maar liefst 16 procent van alle Nederlanders rookt dagelijks en ongeveer een kwart steekt weleens een sigaretje op. Toch blijkt roken nog schadelijker te zijn voor onze gezondheid dan te weinig beweging en/of een ongezond voedingspatroon. Roken blijkt nog steeds de belangrijkste factor binnen de leefstijl te zijn waardoor mensen gezondheidsklachten ontwikkelen, ziek worden en zelfs komen te overlijden. Wist u bijvoorbeeld dat iemand die rookt zo’n 5 tot 10 jaar korter te leven heeft dan iemand die niet rookt? Zo slecht is roken voor uw gezondheid…

De gevolgen zijn niet mals

Dat de gevolgen van roken niet mals zijn, blijkt wel uit het feit dat roken de kans op allerlei ernstige aandoeningen behoorlijk vergroot. Van maagzweren en de ziekte van Crohn tot verschillende hart- en vaatziekten en longaandoeningen. Ook verhoogt roken het risico op verschillende soorten kanker. Tot slot kan roken ervoor zorgen dat bepaalde ziektes, zoals multiple sclerose, sneller verlopen en dat de patiënt sneller in de volgende fase van de ziekte belandt. Het is dan ook niet voor niets dat verpakkingen van sigaretten vandaag de dag schokkende afbeeldingen bevatten van de mogelijke negatieve gevolgen van roken. Deze afbeeldingen zijn bedoeld om rokers nog eens met de neus op de feiten te drukken en niet-rokers ervan te weerhouden om te gaan roken.

Het verslavende effect van roken

Veel mensen die roken en er eigenlijk wel mee zouden willen stoppen, geven aan dat het vrij moeilijk is om ook daadwerkelijk de allerlaatste sigaret te draaien en op te steken. Roken heeft namelijk een zeer verslavend effect. Dit komt met name door de stof nicotine die erin zit. Nicotine komt voor in tabak en zorgt ervoor dat het opsteken van een nieuwe sigaret erg verleidelijk blijft. Men blijft ernaar verlangen. Nicotine staat erom bekend dat het vrij snel in de bloedbaan wordt opgenomen en het zich van daaruit razendsnel naar de hersenen verspreidt. Daar zorgt het slechts korte tijd voor een zeer aangenaam en prettig gevoel. Een gevoel dat rokers graag vast willen houden, waardoor ze continu in de verleiding worden gebracht om een nieuwe sigaret te roken.

Methodes om te stoppen met roken

Er zijn verschillende methodes om te stoppen met roken. Zo zijn er speciale nicotinepleisters te koop waarmee de hoeveelheid nicotine in het bloed langzaam en gecontroleerd kan worden afgebouwd. Op deze manier ontwent het lichaam stapje voor stapje, waardoor het uiteindelijk makkelijker is om helemaal te stoppen met roken. Nicotine kauwgom doet eigenlijk precies hetzelfde. Het zorgt ervoor dat het verlangen naar nicotine afneemt. Sommige mensen stappen over op een e sigaret om zo de hoeveelheid nicotine te kunnen afbouwen. E liquids zijn te koop met verschillende hoeveelheden nicotine en er bestaat ook een e liquid waar geen nicotine aan is toegevoegd. Zo kan op een beheerste manier worden afgebouwd.