auto leasen
19 maart 2023

Voordelig zakelijk een auto leasen doe je zo 

83

Ondernemers hebben baat bij een auto van de zaak. Het biedt hen de mogelijkheid zich snel tussen verschillende klanten, leveranciers en bijvoorbeeld zakenpartners te bewegen. Zeker voor een startende zzp’er kan het initieel lastig zijn om een bedrijfswagen aan te schaffen; het kapitaal waarmee gestart wordt is vaak beperkt. Daar komt bij dat men dit kapitaal liever spendeert aan de productiecapaciteit en bijvoorbeeld marketing. Een snelle uitbreiding van de naamsbekendheid van de organisatie is benodigd om de omzet te doen laten groeien in de eerste maanden. Het zakelijk leasen van een auto kan de uitkomst vormen voor deze ondernemers. Men heeft hierbij in de basis twee mogelijkheden: financial- en operational lease. De diverse voordelen van financial lease voor zzp maken dat een auto van de zaak voor iedere ondernemer toegankelijk wordt, ook voor starters. In dit artikel lees je er meer over.

Werking van financial lease voor ondernemers

Financial lease valt te vergelijken met het afsluiten van een abonnement voor de aanschaf van een nieuwe mobiele telefoon, of met het afsluiten van een hypotheek voor je woning. Je bent direct eigenaar van het object en betaalt deze gedurende de looptijd van het contract maandelijks voor een deel af. Financial lease voor auto’s werkt op dezelfde wijze; je bent eigenaar van het voertuig en betaalt deze over een langere periode af. Groot voordeel ervan is dat je vooraf geen grote investering hoeft te doen; het startkapitaal of eigen vermogen wordt maak heel beperkt aangetast. Daarbij zijn de kosten van financial lease goed betaalbaar. 

Tip: met een tool op de website van een aanbieder van deze leasecontracten is de kosten van financial lease berekenen heel eenvoudig. Je ziet direct wat je voor de gewenste bedrijfsauto betaalt. 

Verschillen tussen operational- en financial lease 

Er zitten een aantal belangrijke verschillen tussen financial- en operational lease. Denk bijvoorbeeld aan het feit, dat je bij operational lease vastzit aan het aantal kilometers wat je bij het afsluiten van het contract gekozen hebt. Kom je op jaarbasis boven dat aantal uit, dan leidt dit tot hoge kosten. In het geval van financial lease profiteer je van een onbeperkte kilometrage. Daarnaast kun je de financiële samenstelling bij financial lease in grote mate zelf bepalen. Zo laat je het contract aansluiten op de situatie van jouw onderneming. Het belangrijkste verschil zit logischerwijs in het feit, dat je bij financial lease direct eigenaar bent van het voertuig.