zonnepanelen monteur
15 februari 2023

Werken in de techniek? Dit is waarom!

Er zijn tegenwoordig steeds minder mensen die na school een  elektrotechniek opleiding volgen. Sterker nog: steeds minder mensen laten zich praktisch opleiden. Dat is jammer, want hierdoor komen veel bedrijven in de problemen. Er heerst een nijpend tekort aan goede arbeidskrachten in de techniek. Het is momenteel niet gemakkelijk om goede arbeidskrachten te vinden. Dit alles maakt het voor jou misschien ook lastig om te bepalen of een opleiding in de techniek nu wel of geen goed idee is.

Hier kunnen we echter heel kort over zijn. Ben je creatief? Ben je graag met je handen bezig en wil je werken aan de toekomst? Dan is een baan in de techniek precies wat je zoekt. Dit levert je gegarandeerd tal van voordelen op. Nog niet overtuigd? In dit artikel vertellen we precies waarom werken in de techniek zo leuk is.

Enorme vraag naar technische vakmensen

Het moge duidelijk zijn dat de technische branche het momenteel moeilijk heeft. Steeds meer bedrijven zullen het lastig vinden om nieuw personeel te vinden. De komende jaren zal het tekort alleen maar toenemen als er niks gaat veranderen op de arbeidsmarkt. Oude arbeidskrachten zullen met pensioen gaan en er zijn te weinig mensen die techniek opleidingen mbo volgen.Dit maakt dus ook dat zij uiteindelijk steeds vaker personeel uit het buitenland zullen halen en dat er zeer riante salarissen worden geboden om mensen uit het binnenland aan te trekken.

Ben je dus op zoek naar een opleiding waarbij je na afloop zeker garantie op een baan hebt? Dan is een technische opleiding precies wat je zoekt. Je kunt bijvoorbeeld een traject volgen bij Strevon. Dit is een welbekende opleidingsinstituut binnen de technische sector. Zij streven ernaar om mensen snel en vakkundig op te leiden. Tijdens het omscholingstraject ga je direct in de praktijk aan de slag en krijg je dus ook direct salaris. Bovendien geldt in deze branche baanzekerheid. Iedereen met een technische opleiding kan bijna direct aan de slag. Dat betekent dat je nooit lang tussen banen zult zitten. In veel gevallen kun je ook op een zeer riant startsalaris rekenen.

Werken aan de toekomst

Er zijn genoeg sectoren die door de jaren heen steeds onbelangrijker zijn geworden. Er zijn beroepen die binnen nu en vijftig jaar waarschijnlijk overbodig worden. Er zijn ook beroepen die nu al nauwelijks nog plek hebben op de arbeidsmarkt. Denk bijvoorbeeld aan secretaressewerk. Dit is veelal geautomatiseerd tegenwoordig, waardoor hier veel minder vraag naar is.

Werken in de techniek geeft dit risico niet. De kans is bijna nihil dat een technische opleiding ooit onbruikbaar zal zijn. De techniek heeft immers de toekomst. Bovendien komen er steeds weer nieuwe banen bij. Goed voorbeeld is de opleiding tot zonnepanelen monteur. Dat was tientallen jaren nog ondenkbaar, terwijl er nu een enorme vraag naar is. Iedereen met een technische achtergrond weet dan ook zeker dat zij tot hun pensioen aan het werk kunnen. Vacatures genoeg. En dat zal ook in de toekomst zo blijven.