stoel voor in bad
20 oktober 2023

Kleine aanpassingen maken je woning klaar voor later

Van Nederlandse ouderen wordt verwacht dat zij tot op steeds latere leeftijd in hun eigen woning blijven wonen. Het is mede het gevolg van een groot tekort aan beschikbare plekken in verzorgingshuizen. Gelukkig is het met kleine aanpassingen aan de woning mogelijk om tot op latere leeftijd in de eigen omgeving te blijven wonen. Denk bijvoorbeeld aan een simpel voorbeeld als het monteren van een wandsteun naast het toilet, of het gebruik van een douchestoel in de badkamer. Meer ingrijpend is de keuze voor een traplift in de woning. Trapliften worden op maat gemaakt, geheel passend bij de vorm van de trap in huis. Met een traplift neemt het risico op een val van de trap sterk af. Daarbij vormt het de oplossing, wanneer het je niet meer lukt om zelfstandig naar boven te komen. In dit artikel lees je meer over hulpmiddelen die je leven comfortabeler maken op latere leeftijd. 

Hulpmiddelen bij het verminderen van lichamelijke ongemakken

Naarmate je ouder wordt loop je het niet alleen het risico steeds strammer en wankeler te worden. Denk ook aan lichamelijke ongemakken als hevig trillen of bijvoorbeeld incontinentie. Incontinentie komt niet alleen voor bij senioren, maar ook bij (jong)volwassenen. Het kan een grote impact hebben op je dagelijks leven. Denk aan natte plekken in je broek, of bijvoorbeeld aan een vervelend luchtje om je heen bij het bewegen. Een oplossing voor incontinentie is TENA Lady, of TENA Men. Met dit hulpmiddel heb je niet langer last van natte plekken, evenals dat de geurtjes geneutraliseerd worden. Het hulpmiddel kun je geheel discreet online bestellen; veel mensen vinden het, geheel onterecht, vervelend om een dergelijk hulpmiddel bij de apotheek of drogisterij te kopen. 

Neem obstakels weg uit een woning

Ongemakken op het gebied van je beweeglijkheid verminder je niet alleen met de eerder genoemde traplift, een wandsteun of een douchestoel. Denk ook aan het wegnemen van onnodige obstakels in huis. Onder meer de dorpel bij de deurpost kan het onnodig lastig maken om je door de verschillende ruimtes van je woning te bewegen. Bij het verwijderen van de dorpels zou je ervoor kunnen kiezen om de deurpost te verbreden. Dit is prettig op het moment dat je een rollator of bijvoorbeeld wandelstok moet gaan gebruiken.

Voorzie een vochtige ruimte als de badkamer van een anti-slip mat. Op deze manier verklein je het risico op een valpartij na het douchen.