3 mei 2022

Zo houd je je kind van schermpjes af

Het is tegenwoordig eigenlijk geen taboe meer om je kind af en toe even achter een scherm te laten zitten. Toch is het belangrijk dat de schermtijd van een kind niet te veel wordt. Hier vertellen we je met een aantal tips hoe je je kinderen meer van de schermpjes afhoudt.

Maak afspraken over het schermgebruik

Ga met je kinderen in gesprek over het gebruiken van digitale apparaten en de schermtijd. Stel je nu namelijk geen grenzen zal je over een tijdje zien dat het uit de hand gaat lopen. Dus denk hierbij aan hoelang je kinderen een scherm mogen gebruiken, wanneer, tot welke tijd en of het wel of niet tijdens het avondeten mag. Nog een heel belangrijk onderdeel in dit gesprek is het meenemen van een telefoon naar de slaapkamer.

Stel vragen aan je kinderen en kijk mee

Vraag aan je kind wat hij/zij kijkt. Ze zullen het fijn vinden dat je je interesseert in waar ze mee bezig zijn. Ook al reageren ze niet gelijk, blijf dan volhouden. Kijk ook realistisch naar de bezigheid van je kind. Zie je dat het einde van een level bijna bereikt is of dat je kind aan het einde van een aflevering is, laat dit dan even gaan. Vaak werkt het best goed als je voorlegt dat ze het einde nog even mogen afkijken.

Aankijken tijdens een gesprek

Soms zijn ze zo verdwaald in de schermen dat ze niet eens meer opkijken wanneer iemand wat tegen ze zegt. Zorg er daarom zo snel mogelijk voor dat je kind goed met jou en de omgeving blijft communiceren. Het is uiteindelijk erg vervelend als je tegen iemand praat en diegene je niet aankijkt. Geef het goede voorbeeld.

Onderhoud offlineactiviteiten

Hoewel het soms makkelijk is om je kind even een scherm te geven, is offline dingen ondernemen nog veel belangrijker. Ga spelletjes doen, ga naar buiten, ga het bos in, naar de kinderboerderij of geef ze zelf een optie om een uitje te kiezen. Daarnaast zijn er altijd leuke dingen te vinden op een speelgoed webshop die je kan doen samen met je kinderen. Het is goed om je kind te leren dat er meer is dan de digitale wereld en ontspanning in de offlinewereld minstens zo belangrijk is.

Maak van schermtijd een beloning

Last but not least, maak een extraatje van schermtijd. Zorg ervoor dat je kinderen er bewust van zijn dat het gebruik van schermen een beloning is. Dus wanneer alle andere, belangrijke, dingen gedaan zijn mogen ze een bepaalde tijd even wat kijken of spelen. Dit kan je ook als extra motivatie gebruiken voor huiswerk.