8 april 2022

Wat zijn stootwillen voor de boot?

Wie geen parate nautische kennis in huis heeft zegt de term ‘stootwillen’ waarschijnlijk weinig. Toch kom je ze op praktisch ieder pleziervaartuig tegen, want stootwillen hebben een belangrijke functie. Zij zorgen ervoor dat een boot niet tegen de kade op botst en vormen dus een buffer tussen de boot en andere objecten. Stootwillen zijn in tal van situaties enorm belangrijk, daarom nemen we in dit artikel stootwillen eens nader onder de loep.

Wat zijn stootwillen?

Stootwillen zijn langwerpige, met lucht gevulde, rubberen ‘kegels’, die geplaatst worden aan een touw en net over de railing hangen. Zij beschermen de boot tegen schade door het op botsen tegen andere watervoertuigen of de kade te voorkomen. Zonder stootwillen kun je eigenlijk niet uitvaren gaan. Bij sloepen zie je tegenwoordig vaak een sierlijk dik touw rondom de hele railing/ stootlijst geplaatst, deze vormt een buffer tegen stoten. Maar lang niet iedere boot kent een dergelijke bouw en zal daardoor moeten terugvallen op stootwillen. Stootwillen kom je vooral veel tegen op jachten/ kruisers en vormen een belangrijk onderdeel van de bootuitrusting.

Waar dienen stootwillen voor?

Zoals gezegd vormen de stootwillen een buffer tegen oevers, kades, steigers en andere vaartuigen. In de meest optimale situatie hangen stootwillen praktisch om de meter aan de railing, zo ben je verzekerd van een goede buffer. Toch heeft lang niet iedere booteigenaar zoveel stootwillen hangen en worden de stootwillen verplaatst naar gelang de boot stilligt of aanmeert. Zodra je bijvoorbeeld bij een sluis komt en je zult moeten wachten, kan het water flink tekeer gaan in de sluis en verplaats je snel de stootwillen aan de zijde waar de boot contact kan maken met andere objecten. Niet alleen zorgen stootwillen ervoor dat jouw boot geen schade oploopt, maar ook de vaartuigen van anderen niet.

Wil je met een gerust hart uitvaren gaan en niet de stress ervaren om continu de stootwillen te verplaatsen, zorg dan dat je echt ruimschoots over voldoende stootwillen beschikt. Besparen op stootwillen is echt verkeerde zuinigheid, vooral als je kijkt naar de schade die opgelopen kan worden en/ of vermeden kan worden. Ook wanneer de boot aan de steiger ligt in de jachthaven heeft hij ruimschoots voldoende stootwillen nodig. Plaats stootwillen overal waar de boot eventueel contact zou kunnen maken met de steiger, want ook tijdens jouw afwezigheid kan het flink tekeer gaan in de haven tijdens stormachtig weer.

Type stootwillen

Stootwillen kennen meestal dezelfde langwerpige vorm en zijn in verschillende afmetingen verkrijgbaar. Je baseert de grootte van de stootwil natuurlijk op de grootte van je boot. Tot slot kunnen stootwillen ook verouderen natuurlijk. Het materiaal kan haarscheurtjes gaan vertonen, zeker na jarenlang gebruik in weer en wind. Beoordeel daarom ieder seizoen wat de kwaliteit van de stootwillen is. Zie je haarscheurtjes, dan is het tijd om nieuwe te bestellen, want ook stootwillen kunnen uiteindelijk een keer lek raken hierdoor, waardoor zij geen bescherming meer bieden. Zorg er dus voor dat de stootwillen altijd in een optimale conditie verkeren.