23 januari 2021

Welke Operating System (OS) is het beste voor mij?

De fysieke hardware van je computer heeft een besturingssysteem nodig om functioneel te zijn. Een besturingssysteem stuurt deze hardware namelijk aan. Er zijn veel verschillende besturingssystemen op de markt, maar er zijn drie besturingssystemen die veruit het meest bekend zijn. Windows wordt wereldwijd het meeste gebruikt. Daarnaast zijn ook (Mac) OS X en Linux populaire opties. Hieronder worden deze drie besturingssystemen besproken, hierbij zullen relevante voor- en nadelen behandeld worden. Lees dus snel verder.

Microsoft Windows

Zoals hierboven al even werd aangehaald, wordt Microsoft Windows vandaag de dag het meest gebruikt. Veel mensen associëren Windows dan ook zonder meer met computers. De hoge gebruikersaantallen hebben er ook mee te maken dat op praktisch alle computers en laptops Windows vooraf geïnstalleerd is. Zou je bijvoorbeeld willen gaan voor een laptop met Mac OS X, dan zal je daarvoor specifiek de Macbook van Apple moeten aanschaffen.

De nieuwste versie van Microsoft Windows is Windows 10. Deze laatste versie van Windows heeft het gebruiksgemak van Windows erg bewezen. Windows is namelijk fijn en eenvoudig in gebruik. Voor de meeste mensen zal Windows dan ook het beste besturingssysteem zijn. De meeste programma’s zijn voor Windows verkrijgbaar. Zo kan iedereen zijn pc uitrusten met precies die programma’s die benodigd worden geacht. Ook laat Windows zich goed aanpassen door gebruikers die nét iets meer van hun OS vragen. Of het nou gaat om gaming, grafische werkzaamheden of tekstverwerking, Windows draait het zonder enige moeite.

Windows is makkelijk te leren en eenvoudig in gebruik. Ook voor de meer geavanceerde gebruiker is Windows optimaal door de vele aanpassingsmogelijkheden.

Mac OS X

Men kan er amper omheen: Mac OS X is het elitepaardje onder de besturingssystemen. Dit imago heeft Mac OS voor een deel te danken aan het feit dat het slechts wordt geleverd op (vrij prijzige) Apple laptops en pc’s. Mac OS X gaat om gemak en stijl.

Met Mac OS X krijg je een besturingssysteem dat perfect samenwerkt met de apparaten van Apple. Een apparaat met Mac OS X zal dan ook altijd bloedsnel aanvoelen. Omdat Mac OS X speciaal is gemaakt voor Apple apparaten, loopt het besturingssysteem erg efficiënt, waardoor er meer ruimte is voor zware grafische werkzaamheden. Voor gamen is Mac OS X echter minder geschikt. Weinig games zijn hiervoor beschikbaar. Daarnaast is Mac OS X betrekkelijk gesloten. Geavanceerde gebruikers zullen niet veel kunnen aanpassen aan het besturingssysteem.

Mac OS X biedt veel snelheid en gebruiksgemak, dit is ideaal voor grafische werkzaamheden. Voor gamen en geavanceerd gebruik is het echter minder geschikt.

Linux

Linux wordt met name gebruikt door professionele gebruikers. Het onderscheidt zich daarnaast van andere besturingssystemen, omdat het Open Source is en het dus niet wordt gerund door een groot kapitaalkrachtig bedrijf. Eigenlijk is het niet correct om Linux als besturingssysteem aan te merken. Het is immers slechts de kern van een besturingssysteem. Je dient dus nog een besturingssysteem bovenop Linux te installeren, bijvoorbeeld het bekende Ubuntu.

De aanpassingsmogelijkheden van Linux zijn praktisch eindeloos. Het wordt echter in de meeste gevallen niet standaard geleverd op pc’s. Dit heeft te maken met het feit dat Linux niet erg toegankelijk is. Linux is daarentegen wel bijzonder krachtig en het levert alles waar een geavanceerde gebruiker van dromen kan. Daarnaast is het erg veilig, omdat er weinig virussen voor bestaan.

Linux is ijzersterk en ideaal voor geavanceerde gebruikers, maar voor normale gebruikers biedt het weinig uitkomst.