24 januari 2021

Hoe houd ik mijn werknemers gemotiveerd?

Iedereen die mensen in loondienst heeft ziet graag terug dat zijn werknemers de handen uit de mouwen steken om goed werk voor jou te kunnen verrichten. Helaas weet niet iedere werkgever hoe hij dat beeld het beste kan realiseren. Het functioneren van de werkgever is vaak een van de belangrijkste factoren tot een gemotiveerde werknemer. Maar hoe doe je dat eigenlijk?

Een goede werkomgeving

Een goede werkomgeving is een van de dingen die jouw personeel motiveert. Dit klinkt heel logisch en simpel, maar er komt een hoop bij kijken. Zo moet je niet alleen zorgen dat de werkomgeving hygiënisch en opgeruimd is, wat trouwens ook erg belangrijk is. Maar je zal er ook voor moeten zorgen dat de producten die jij levert van goede kwaliteit zijn. Veel medewerkers krijgen het namelijk vaak te verduren met klachten waar zijzelf weinig mee kunnen. Dit zorgt voor veel negativiteit. Verder is het erg belangrijk voor een goede werkomgeving dat er genoeg licht is op de locatie, de temperatuur goed is, bureau’s en bureaustoelen goed afgesteld staan en er voldoende materialen aanwezig zijn op de werklocatie waar het personeel dagelijks mee werkt.

Teamwork makes a dreamwork

Niks zorgt er meer voor dat werknemers hard gaan werken dan wanneer ze zich betrokken voelen. Dit geeft ze namelijk het gevoel dat ze belangrijk zijn voor jouw bedrijf. Wat ze natuurlijk ook zijn want zonder jouw werknemers was je waarschijnlijk nu niet zo ver gekomen. Ook is het erg prettig voor een medewerker als je ze ontwikkelingsmogelijkheden bied. Dat geeft ze net dat extra duwtje in de rug om op hun best te gaan presteren. Want ja, wie wil er nou geen vooruitgang boeken? En wat ik nog het aller belangrijkst vindt is dat je ten alle tijden respect moet tonen naar jouw personeel. Als jij geen respect naar hun toont, zullen hun dat uiteindelijk ook niet meer voor jou hebben.

Bedrijfs feestjes en uitjes

Dit is niet alleen essentieel voor jouw werknemers, het is ook nog erg leuk! Een keer in de zo veel tijd een bedrijfs feestje of uitje schept een onderlinge band tussen jouw medewerkers, en leer je elkaar een stuk beter kennen. Waardoor het werken ook een stuk plezieriger wordt. En het hoeft zeker niet iets speciaals te zijn wat super veel geld moet kosten. Spreek bijvoorbeeld met elkaar af om elke vrijdag na werktijd samen een biertje te doen op de werklocatie, of in een kroeg. Of bestel op die dag chinees met zijn allen. Wil je toch wat groters doen? Spreek dan één keer in het kwartaal af om samen een activiteit te ondernemen. Ga bijvoorbeeld karten, bowlen of misschien zelfs lasergamen. De verliezer betaalt een rondje van de zaak! Rondom de feestdagen is ook altijd leuk om wat te organiseren. Een groot jaarlijks bedrijfsfeest bijvoorbeeld. Als je dit elk jaar organiseert kan je hier zelfs een thema aan binden. Spreek dit thema alvast in de zomer af, dan hebben jullie allemaal nog een paar maanden de tijd om het perfecte kostuum te vinden.