18 augustus 2021

Inkt en toner besparen? Dat doe je zo!

Het is niet goedkoop om oude cartridges te vervangen voor originele, nieuwe cartidges, maar onderstaande tips kunnen jou wel helpen om voortaan minder uit te geven en meer te besparen op print- en inktverbruik. Klinkt goed, toch? Benieuwd hoe je kunt besparen op inktcartridges? Lees dan snel verder om daar achter te komen!

1. Kies voor een alternatief

Eén van de grote ergenissen van consumenten is de hoge prijs van originele printerinkten. Canon en Epson zeggen dat de inktflesjes, die bij sommige printers standaard worden meegeleverd, ongeveer twee jaar meegaan. Zodra de flessen leeg zijn, kun je ze vervangen voor een nieuw exemplaar. Printerfabrikanten springen hier tegenwoordig ook slim op in door zelfs inkt-abonnementen aan te bieden. Je betaalt dan een vast bedrag per maand en de printerfabrikant stuurt automatisch een nieuwe cartridge, als de oude cartridge bijna leeg is. Klinkt verleidelijk, maar kostenbesparend kun je het niet echt noemen. Tenminste, als je op de hoogte bent dat er ook alternatieve inktcartridges zijn die een fractie van de originele inktprijzen kosten.

2. Zet de printer standaard op zwart-wit

Een andere manier om inkt te besparen, is door de printers in te stellen op zwart-wit. De meeste printers zijn standaard ingesteld op afdrukken in kleur. Dat is zonde, want vaak is dit helemaal niet nodig en voldoet een zwart-wit afdruk ook. Je kunt op deze manier al veel inkt besparen en een stuk zuiniger afdrukken.

3. Ken jij het ‘groene’ lettertype al?

Je staat er waarschijnlijk niet direct bij stil, maar het lettertype dat je gebruikt, heeft ook invloed op het inktverbruik. De hoeveelheid benodigde inkt om een printafdruk te maken, kan per lettertype of font verschillen. Benieuwd wat het meest zuinige lettertype is? Ecofont! Het is een nieuwe manier om zowel de kosten als de verspilling van papier en inkt tijdens het afdrukken te minimaliseren door kleine cirkels inkt uit de tekens van het lettertype te verwijderen. Het resultaat is dat de uitvoer prettig leesbaar is, omdat de gaten met het blote oog erg moeilijk te zien zijn. Ecofont-software is echter niet zomaar een lettertype; het werkt met bijna elk bestaand lettertype dat beschikbaar is. Het is eenvoudig te implementeren zonder dat je de instellingen van de bestaande documenten en formulieren hoeft te wijzigen.