17 januari 2021

Waar moet je op letten bij het kopen van een laptop?

Laptops spelen vandaag de dag een belangrijke rol in verschillende situaties. Bij diverse beroepen zijn laptops van cruciaal belang, maar daarnaast worden ze ook regelmatig gebruikt om bijvoorbeeld films te kijken, bepaalde zaken op te zoeken op het internet, spellen te spelen of bijvoorbeeld bij studies. Het kan dan ook zo zijn dat je toe bent aan het kopen van een nieuwe laptop. Tijdens de aankoop van een laptop zijn er een aantal zaken waar je rekening mee zou moeten houden. Hieronder lees je meer over waar je op moet letten bij het kopen van een laptop.

Waar ga je de laptop voor gebruiken?
Om te bepalen welke laptop je zou moeten kopen is het belangrijk om eerst te kijken waar je de laptop voor gaat gebruiken. Als de laptop bijvoorbeeld enkel bedoeld is om af en toe het een en ander op te zoeken en een filmpje te kijken, dan hoeft het waarschijnlijk geen dure laptop te worden. Het kan echter ook zo zijn dat je bijvoorbeeld videomateriaal wilt gaan monteren op de laptop, of dat je zware games wilt spelen. Dan is het handig om al naar een wat sterkere en snellere laptop te gaan kijken. Zorg als je bijvoorbeeld zware programma’s gaat gebruiken ook dat je een laptop neemt die niet binnen een aantal maanden al traag wordt.

Wat is je budget?
Probeer te kijken wat er in je budget past. Als je een relatief hoog budget hebt is de kans groot dat de ideale laptop in je budget past. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je een wat lager budget hebt. Het kan dan handig zijn om keuzes te maken en te kiezen wat bijvoorbeeld belangrijker is. Denk hierbij aan of je liever een sterke processor hebt of een groot geheugen en of je bijvoorbeeld liever een groot vermogen hebt of een groot beeldscherm. Als je een aantal van deze zaken achterwegen laat zal de laptop al een stuk goedkoper worden.

HDD of SSD
Er zijn 2 soorten schijven die veel voorkomen in laptops. Dit zijn de HDD schijf, wat staat voor Hard Disk Drive en de SSD schijf, wat staat voor Solid State Drive. Het verschil is dat een SSD geen bewegende delen heeft, wat de HDD wel heeft. Bij een HDD wordt informatie opgeslagen op een ronddraaiend stuk, terwijl bij SSD alles wordt opgeslagen op kleine geheugenchips. Het voordeel van de geheugenchips is dat informatie veel sneller, efficiënter en makkelijker afgelezen en opgeslagen kan worden. Als je zwaar werk gaat verrichten op je laptop en dus bijvoorbeeld veel zware programma’s gaat gebruiken en veel gaat downloaden, dan kan het handig zijn om te kiezen voor een laptop met SSD.