13 januari 2021

De voordelen van het leren van een nieuwe skill

Wat is een skill?

Een skill is een vaardigheid. Het is iets wat je kan en wat je hopelijk voor de rest van je leven blijft kunnen. Voorbeelden van skills zijn het kunnen oplossen van een Rubik’s cube, het kunnen bespelen van een instrument of het beheersen van een vreemde taal. Het hebben van veel skills kan het dagelijkse leven een extra zetje geven.

Waarom zou ik een skill leren?

Om te beginnen gaan bepaalde taken die gerelateerd zijn aan een vaardigheid die je beheerst je beter af. Zo zal je bijvoorbeeld sneller teksten kunnen verwerken wanneer je erg snel kan typen. Maar wist je dat het leren van een nieuwe skill voor nog veel meer dingen goed is? Zo kan je een skill op je CV vermelden wanneer dit relevant is voor de richting waarin je een baan zoekt. Zoek je bijvoorbeeld een baan bij een internationaal kantoor, dan kan een vloeiende beheersing van vreemde talen een prettige skill zijn. Een andere skill die het goed doet bij werkgevers is de beheersing van bepaalde specifieke programma’s, bijvoorbeeld programma’s voor fotobewerking of tekstverwerking.

Naast het feit dat skills een boost kunnen geven aan je CV, dienen ze ook nog eens je gezondheid. Het is immers feit dat het leerproces je hersenen gezond en actief houdt. Daarbij kan het leren van een willekeurige skill je perspectief op bepaalde aspecten van het leven veranderen. Ben je bijvoorbeeld in staat om een Rubik’s cube op te lossen, dan zal je in het dagelijkse leven misschien ook beter oplossingen kunnen vinden op ongewone problemen. Daarnaast wordt leren over het algemeen als prettig en bevredigend ervaren. Het geeft een goed gevoel wanneer je iets nieuws hebt geleerd, het geeft een voldaan gevoel. Door veel skills te hebben voel je je nuttig tegenover andere mensen, dit wordt uiteraard als prettig ervaren.

Hoe leer je een skill?

Het sleutelwoord als het gaat om het leren van nieuwe skills is oefenen! Omdat skills vaardigheden zijn zal het niet volstaan om slechts in theorie te weten wat je moet kunnen om een bepaalde skill te beheersen. Je zal echt in de praktijk moeten oefenen. Zo leer je niet alleen een skill aan, maar zo verbeter je ook skills die je al hebt. Het blijven uitoefenen van skills die je hebt is erg belangrijk. Niet elke skill is immers net als fietsen. Veel skills kan je na verloop van tijd voor een deel verliezen. Oefen dus veel en breng daarmee je skills in de praktijk.

Hoe implementeer je skills in het dagelijkse leven?

Skills zijn natuurlijk niks aan op het moment dat je er niks mee kan, ook al werd hierboven al even aangegeven dat ook niet-praktische skills de gezondheid van je brein kunnen verbeteren. Wanneer je echter skills hebt die in het dagelijkse leven te implementeren vallen, is dit erg handig. Door bepaalde skills consistent op dagelijkse basis uit te oefenen, wordt het gebruiken van dergelijke skills automatisme. Wanneer je veel skills aan het dagelijkse leven weet toe te voegen, bespaar je op termijn erg veel tijd.