1 maart 2022

3 dingen die jij zou moeten weten over biologisch afbreekbaar plastic

Biologisch afbreekbaar plastic, biobased of bioplastics, duurzame verpakkingen; de termen vliegen je tegenwoordig om de oren. En dat is ook niet zo gek want de aarde warmt steeds verder op en raakt steeds meer vervuild en al deze termen zouden dé oplossing moeten zijn voor dit wereldwijde probleem. Of toch niet?? In deze blog gaan we graag wat dieper in op drie dingen die jij zou moeten weten over biologisch afbreekbaar plastic. Lees snel verder!

Biologisch afbreekbaar is niet hetzelfde als biobased

Wie dacht dat biologisch afbreekbaar plastic hetzelfde is als biobased plastic heeft het mooi mis. Biobased geeft eigenlijk niets meer of minder aan dan dat het betreffende product gemaakt is van natuurlijke en hernieuwbare grondstoffen. Je kunt hierbij denken aan grondstoffen als aardappelen, maïs en rietsuiker, maar ook aan andere soorten plantaardige biomassa. Biologisch afbreekbaar betekent dat het product door micro-organismen kan worden afgebroken. Dit kan gebeuren door middel van natuurlijke rotting maar ook in een speciaal voor dit doeleinde ontworpen industriële composteerinstallatie. Klinkt allemaal heel mooi toch?

Biologisch afbreekbaar plastic is niet de oplossing voor de plasticsoep

Toch is het allemaal lang niet zo mooi als dat het klinkt. Vaak moeten de natuurlijke grondstoffen op een dusdanige manier bewerkt worden voordat het bijvoorbeeld als verpakking, tasje of wegwerpartikel ingezet kan worden, dat het alsnog precies dezelfde eigenschappen krijgt als normaal plastic gemaakt uit fossiele brandstoffen. Ook breken de meeste biologisch afbreekbare plastics niet zomaar af in het milieu, de zee of op de composthoop thuis, hoewel je dit gezien de naam waarschijnlijk wel zou verwachten.

Dit komt omdat de meeste van dit soort plastics zich net zoals normaal plastic gedragen en een gecontroleerde omgeving vereisen vooraleer ze zullen afbreken. Alle omstandigheden, waaronder de temperatuur, de luchtvochtigheid, de hoeveelheid aanwezige zuurstof en de aanwezigheid van micro-organismen, moeten perfect op elkaar afgestemd zijn en dat kan alleen binnen een industriële faciliteit. In zee heb je te maken met lage temperaturen, een gebrek aan zuurstof en weinig zonlicht. Onder deze omstandigheden zal biologisch afbreekbaar plastic dan ook niet vergaan en is het dus ook zeker niet de oplossing voor de plasticsoep in zee.

Biologisch afbreekbaar gaat niet alleen over plastic

Wist je dat biologisch afbreekbaar niet alleen over plastic gaat? Eigenlijk gaat het over alle materialen die door micro-organismen kunnen worden afgebroken. Dus ook papier bijvoorbeeld. Daar waar plastic er wel 450 jaar over doet voordat het volledig in zee is afgebroken, kan papier al binnen twee maanden compleet vergaan zijn. Wil je jouw steentje bijdragen aan het milieu? Kies dan dus niet voor biologisch afbreekbare plastic verpakkingen maar ga voor papieren of kartonnen varianten. Bijvoorbeeld van Rotimshop.