vrouw in trouwjurk op de bank
29 december 2022

Welke stoffen kan je kiezen voor je trouwjurk?

88

Het kiezen van de juiste stof voor je trouwjurk is niet geheel onbelangrijk. Je wilt dat het comfortabel zit en ademend is, maar er toch elegant uitziet en luxueus aanvoelt. Gelukkig bestaan er tal van stoffen die verwerkt worden in trouwjurken en die dus uitermate geschikt zijn. Sommige stoffen zijn een blend van verschillende stoffen. We zullen de meest voorkomende stoffen voor je op een rij zetten, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken uit jouw ideale trouwjurk!

Van welke stoffen zijn trouwjurken gemaakt?

We staan er niet altijd bij stil, maar ook trouwjurken kunnen uit verschillende stoffen bestaan. De ene stof is dikker, kent een specifieke glans en andere eigenschappen, waar sommige stoffen vrijwel uitsluitend voor details worden gebruikt, zoals voor de mouwen.

Satijn

Satijn is een stof met een glanzende afwerking en wordt vaak gebruikt voor trouwjurken; een best logische keuze gezien de luxe, high-end uitstraling van de satijnen trouwjurk! Satijn kan van verschillende materialen worden gemaakt, zoals katoen, zijde of polyester – of een blend hiervan. Het is een veelvoorkomende keuze, maar natuurlijk moet je houden van de glans die de stof met zich meebrengt.

Brokaat

Brokaat is een geweven, zijde stof waar meestal figuren in geweven zijn. Dit kunnen bloemen zijn, of welke afbeelding dan ook. Brokaat kenmerkt zich door het gewicht, maar ook door de klasse. Brokaat is werkelijk een prachtige, luxe stof die ideaal is voor een trouwjurk!

Taft

Taft is een net wat brossige stof, die ook net wat makkelijker kreukt. Desalniettemin kent ook taft een mooie, luxe uitstraling, met een wat matte look. Deze stof wordt gemaakt van soms een zijde met polyester menging, of bijvoorbeeld van acetaat en polyester.

Tule

Wie een prinsessen trouwjurk zoekt komt bijna niet om tule heen; tule zorgt voor een luchtige, wat wijde val van de onderjurk. In dat geval kent de trouwjurk aan de binnenzijde diverse stroken tule, waardoor de trouwjurk wijder uitloopt.

Kant

De meeste trouwjurken kennen elastisch-kanten details. Kant zorgt voor een luxe, romantische uitstraling en kan bijvoorbeeld verwerkt worden in de mouwen, het bovenlijf, de rug en het decolleté.

Naast de genoemde stoffen bestaan trouwjurken uit meerdere stoffen die zo kenmerkend zijn voor de trouwjurk, denk aan organza of chiffon: hier wordt vaak de sluier van gemaakt!

Welke stof kies ik?

De stof die je uitzoekt moet niet alleen bij jouw persoonlijkheid passen, maar ook nog eens praktisch zijn voor het seizoen waarin je trouwt. Trouw je in de zomer, dan is een net wat meer luchtige stof aan te raden, zoals satijn waar katoen in verwerkt is. Wie tijdens de winter trouwt zou een goede keuze maken met een brokaat stof; deze is net wat dikker en warmer. Geheel synthetische stoffen zijn het warmste en ademen slecht, kies daarom als het even kan voor een melange van synthetische stoffen met een natuurlijk stof als zijde, linnen of katoen.