8 januari 2021

Waarom is wandelen beter dan hardlopen?

Er zijn verschillende intensieve sporten die je kunt uitoefenen om verschillende redenen. De een wil graag afvallen waarbij de ander liever wat fitter wil worden of een goede conditie wil opbouwen. De meeste mensen neigen dan vaak naar hardlopen omdat dit volgens hen de beste sport is voor verschillende doelen, maar is dat wel zo? In deze tekst gaan we kijken naar de verschillen tussen wandelen en hardlopen en beantwoorden we de vraag: Waarom is wandelen beter dan hardlopen?

Wandelen of hardlopen?

Wandelen is een sport waarbij je flink veel calorieën kan verbranden. Per kilometer is het soms mogelijk om wel 100 calorieën te verbranden en wanneer je dan een flinke ronde per dag wandelt, zijn dat ook flink wat calorieën wat verbrand worden. Uiteraard heeft het er ook mee te maken wat er voor voeding genuttigd wordt op een dag omdat het verbranden van de calorieën dan natuurlijk wel hoger moet liggen dan het innemen van de calorieën. Bij hardlopen kun je weliswaar meer calorieën verbranden dan bij wandelen. Een hartslag van een hardloper ligt per kilometer hoger dan die van een wandelaar waardoor er dus ook meer calorieën verbrand worden. Toch is het niet direct ook zo dat hardlopen dan beter is.

Waarom is wandelen beter dan hardlopen?

Bij hardlopen is het namelijk zo dat iemand veel sneller geblesseerd raakt. Hierdoor kun je een lange tijd uit de running zijn en helemaal niet meer kunnen sporten. Dat is hartstikke vervelend en maakt het dan nog lastiger om fitter te worden of calorieën te verbranden. Daarnaast is het zo dat iemand wandelen veel langer vol kan houden dan hardlopen. Een rondje hardlopen vraagt veel van iemand waardoor hij in een snelle tijd, meer calorieën verbrand, maar wanneer je een langere tijd wandelt, ben je dus voor een langere tijd calorieën aan het verbranden en verbrand je dan aan het einde wellicht weer meer. Ook is wandelen iets wat elke dag te doen is. Om elke dag te gaan hardlopen, moet je lichaam dit wel aan kunnen. Je vraagt dan nog al wat van het lichaam en hebt de tijd nodig om conditie en spierkracht op te bouwen. Hierdoor is het makkelijker om helemaal te stoppen en de handdoek in de ring te gooien wanneer het tegenzit. Wandelen kun je gemakkelijk elke dag doen en is niet alleen goed voor de fitheid, maar ook de calorieën die je er mee verbrand dus.

Tot slot

Is wandelen dus beter dan hardlopen? In sommige gevallen wel en in andere gevallen niet. Wat nou eenmaal zo is, is dat wandelen veel beter en langer vol te houden is dan hardlopen. Ook is het zo dat iemand het wandelen langer en ook vaker kan doen waardoor het een gezonde sport is om te beoefenen. Daarnaast is het zo dat hardlopen zorgt voor meer blessures en op dat moment is iemand dan ook langer uit de running. Wandelen is dan dus gezonder dan een rondje hardlopen is.