4 januari 2021

Hoe richt je een goede werkplek in?

Productief werken met een goed ingerichte werkplek Of het nou door de coronacrisis komt, of dat de trend al ingezet was; thuiswerken wordt steeds meer de norm. Het grootste nadeel van de mensen die plotseling thuis moeten werken is dat hun werkplek nog niet zo optimaal ingericht is als op het kantoor. In dit artikel gaan we het hebben over enkele tips zodat je werkplek je zo productief mogelijk maakt.

Een goed bureau en bureaustoel

De belangrijkste voorwaarde om een goede werkplek te realiseren, is om een goede bureau en bureaustoel te kiezen. Hiervoor is het niet per se belangrijk dat je bureau(stoel) gemaakt is van kwalitatief hoogstaande materialen, maar dat het jouw lichaamshouding bevordert. Daarbij is het belangrijk dat de bureaustoel niet te veel naar achteren kan, zodat je een rechte rug houdt. Een bureaustoel moet echter wel verstelbaar zijn zodat het op de perfecte hoogte voor je zit. Hoogte is ook belangrijk voor een bureau. Als het bureau te hoog is, zal je jezelf te veel moeten strekken en omhoog moeten kijken naar je computerscherm, wat voor nekklachten zou kunnen zorgen. Een laag bureau is echter ook niet fijn om te hebben, vooral als je benen niet onder het bureau kunnen zodat je dicht tegen het bureau aanzit. Hierdoor moet je alsnog je armen strekken voor langdurige periodes. Het is dus belangrijk om een goede balans te vinden bij het aanschaffen van een goede bureau en bureaustoel.

De juiste werkhouding

Eerder hebben we het al lichtjes gehad over je werkhouding. Als je een lange tijd zit, kan dat klachten opleveren. Daarom is het belangrijk om potentiële blessures veroorzaakt door je werkhouding te voorkomen. Zorg naast het hebben van een goede bureau en bureaustoel er ook voor dat je je rug recht houdt tijdens het werk en strak tegen je stoel aanzit. Bij het plaatsen van de monitoren is het ook belangrijk om ze echt op kijkhoogte te plaatsen, zodat je de eerder genoemde nekklachten voorkomt. Ook is het een aanrader om een flexibel bureau te hebben dat ruim verstelbaar is. Hierdoor kan je een bureau zo hoog plaatsen dat het ook als stabureau gebruikt kan worden. Zo kan je steeds je werkhouding tussen zitten en staan afwisselen, wat potentiële problemen in de toekomst voorkomt met je lichaam. Blessurevrij werken betekent ook dat je productiever kan werken.

Opgeruimd en tot rust gekomen

Tot slot is het ook belangrijk om je werkplek netjes en opgeruimd te houden. Teveel voorwerpen op je bureau zorgen ervoor dat je eerder afgeleid gaat worden. Daarnaast maakt het je eerder ook onrustig van geest. Een ander voordeel is dat je ook nooit dingen kwijtraakt of op zoek moet naar je documenten, wat je heel veel tijd zal schelen. Je zal meteen weten waar alles ligt.

Dit waren onze tips voor het inrichten van een goede werkplek. Als je dit advies allemaal goed ter harte neemt, zal je productiviteit toenemen, vooral als je net begonnen bent met thuiswerken.