15 januari 2022

Hoe kan ik de luchtvochtigheid in huis opmeten?

Hoe is het gesteld met de luchtvochtigheid in jouw woning of in jouw kantoorpand? Je hebt geen idee? Dat is geen verrassing, want het meten van de luchtvochtigheid wordt niet zo vaak gedaan. Pas op het moment dat er klachten ontstaan, zoals schimmelvorming en gezondheidsklachten die hieraan gelieerd zijn wil je weten hoe het met de luchtvochtigheid gesteld is. Maar hoe kan je de luchtvochtigheid meten? Lees snel verder, want wij geven een paar handige tips en trucs.

Te hoog of te laag; Het is allebei niet goed

Je kunt te maken krijgen met een te hoge of een te lage luchtvochtigheid en beiden zijn niet goed! Bij een te lage luchtvochtigheid kunnen klachten, zoals een droge hoest, prikkelende keel, gevoelige lippen, een droge huid, droge ogen, geïrriteerde luchtwegen, hoofdpijn, vermoeidheid en concentratieproblemen ontstaan. Bij een te hoge luchtvochtigheid kunnen er klachten ontstaan, zoals ademhalingsproblemen, verkoudheidsklachten, benauwdheid, hoesten, jeukende huid, geïrriteerde ogen, hoofdpijn en allergische reacties ontstaan. Je kunt zelfs door een te hoge luchtvochtigheid allergieën ontwikkelen!

Geef schimmels geen kans!

Bij een te hoge luchtvochtigheid kun je ook stellen dat het huis of pand te vochtig is en daar zijn schimmels natuurlijk gek op! Voor het levende organisme is een vochtige ruimte een walhalla en binnen de kortste keren ontstaan er zwarte spikkels of zwarte vlekken op muren en plafonds. Schimmels zijn niet alleen onhygiënisch, maar ze kunnen ook schadelijk zijn voor de gezondheid. Geef ze daarom geen kans en zorg ervoor dat de luchtvochtigheid in huis optimaal is.

Wat is de ideale luchtvochtigheid?

De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40% en 60%. Voor Astmapatiënten ligt dit op tussen de 40% en 50%. Met een hygrometer kun je de luchtvochtigheid meten, maar wees je ervan bewust dat één meting niet voldoende is. Vaak moet je een meting op verschillende dagen en op verschillende tijdstippen verrichten om een goed beeld te krijgen van hoe het met de luchtvochtigheid gesteld is. Deze verschillende resultaten tel je bij elkaar op en je neemt hiervan het gemiddelde. Dat geeft een goede indicatie van hoe het met de luchtvochtigheid gesteld is en welke acties je eventueel kunt ondernemen.

Wat kun je doen tegen een te hoge of een te lage luchtvochtigheid?

Je kunt heel veel dingen doen de luchtvochtigheid op niveau te krijgen. Bij een te lage luchtvochtigheid is er dus een tekort aan vocht en dat kun je verhelpen door een schoteltje met water op de verwarming te zetten, de verwarming iets minder hoog te zetten en natte was in huis op te hangen. Je kunt ook speciale vochtverdampers of luchtbevochtigers aanschaffen. Bij een te hoge luchtvochtigheid is het van belang dat je meer vetileert, de verwarming hoger zet, natte was zoveel mogelijk buiten hangt en voor een goede afzuiging in een vochtige ruimte, zoals een douche of een toilet zorgt. Je kunt ook vochtvreters en luchtontvochtigers kopen.

Laat het over aan een specialist

Je bent er niet zeker van dat je de metingen goed hebt verricht of twijfel je aan de kwaliteit van de hygrometer? Wil je er zeker van zijn dat je goed bezig bent of krijg je het niet voor elkaar om de luchtvochtigheid op niveau te krijgen? Dan is het geen overbodige luxe om een specialist in te schakelen. De specialist komt aan huis met speciale apparatuur en meet de algehele luchtkwaliteit. Vervolgens kan hij jou met een rapport en bijhorend advies helpen om de luchtvochtigheid in huis weer op niveau te krijgen.