5 januari 2021

Tips voor het onderhouden van je pc

De pc is tegenwoordig niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven. Voor een optimale werking van je computer is het van belang dat je deze goed onderhoudt. Zo zorg je niet alleen voor een maximale levensduur van de componenten, maar zo zorg je ook voor een snelle en goed werkende computer. Hieronder vind je drie nuttige tips die jou gaan helpen met het onderhouden van je computer.

1. Bestanden opruimen en organiseren

Is je computer niet meer snel? Dan is de kans groot dat je hem vol hebt staan met verschillende bestanden. Een pc die niet propvol zit zal doorgaans sneller zijn en beter reageren. Vooral programma’s, foto’s en video’s vullen de opslag van je computer betrekkelijk snel.

Wanneer je het nodige opruimwerk hebt verricht en je pc weer iets meer ruimte heeft om te ademen, is het verstandig om je bestanden netjes te organiseren. Een georganiseerde mappenstructuur zorgt voor een overzichtelijkere pc en je raakt er dus minder snel dingen op kwijt. Daarnaast dwingt het je om na te denken over het nut van bepaalde bestanden. Verwijder bestanden die je slechts tijdelijk of eenmalig nodig hebt bij voorkeur zo snel mogelijk weer, zodat je pc niet binnen een maand weer een ophoping van oude bestanden kent.

2. Maak geregeld een back-up

Geregeld je pc back-uppen is belangrijk als het gaat om het beschermen van je kostbare bestanden. Het wil immers nog wel eens voorkomen dat een bestand plots corrupt raakt of onvindbaar is. Het is dus altijd verstandig om je kostbare bestanden te back-uppen. Een ander woord voor back-up is reservekopie. Vaak wordt het nut van een back-up pas op pijnlijke wijze merkbaar wanneer je een bestand in eens niet meer kunt vinden.

Het meest verstandig is om een back-up extern op te slaan, niet op de pc die je probeert te back-uppen dus. Sla de back-up bijvoorbeeld op een USB-stick op, of kies voor een externe harde schijf. Je kunt er voor kiezen om de back-up handmatig te maken, maar Windows heeft ook een functie ingebouwd die automatisch back-ups kan maken. Daarnaast zijn er veel handige programma’s te vinden die je kunnen helpen met het maken van back-ups.

3. Maak je pc fysiek schoon

Er wordt vaak gedacht aan het schoonmaken van de bestanden en software op een pc. Minstens net zo belangrijk is echter het schoonmaken van de fysieke pc. Het is in ieder geval verstandig om de pc van de buitenkant niet te laten verstoffen. Een pc trekt namelijk veel stof aan uit de omgeving. Eens in de paar maanden is het daarnaast sterk aan te raden om de pc ook van de binnenkant schoon te maken. Het gaat dan met name om het verwijderen van stof rondom de ventilatoren, dit belemmert immers de doorstroming van lucht. De meeste computerkasten schroef je simpelweg open aan één zijde. Vervolgens stof je de binnenkant van je pc met beleid af. Gebruik geen water en geen chemische middelen.